Skip to content
De cruciale 80 dB(A) grens voor gehoorschade preventie

De cruciale 80 dB(A) grens voor gehoorschade preventie

Overal worden we omringd door geluiden. Zelfs wanneer we er niet altijd bewust van zijn. Van het zachte ruisen van de bladeren in de wind tot het gepraat van mensen in een drukke stad. Geluiden vormen een integraal onderdeel van onze omgeving. Bepaalde geluiden kunnen ons kalmeren en ons humeur verbeteren, terwijl andere geluiden ons gek kunnen maken. Harde of langdurige geluiden kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het menselijk gehoor is namelijk een zintuig dat nooit uitstaat. Als je langdurig wordt blootgesteld aan luide geluiden, loop je het risico op gehoorschade. Blootstelling aan een hoog geluidsniveau kan leiden tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of een constante pieptoon. Daarnaast kunnen harde achtergrondgeluiden je concentratie verstoren en stress veroorzaken. Een omgeving met goede akoestiek bevordert de focus en verhoogt de productiviteit. Een rustige ruimte zonder nagalm zorgt namelijk voor rust in je hoofd, waardoor je beter kunt concentreren en efficiënter kunt werken. Bij Bright aw gaan we onderzoeken wat we als ‘te hard’ ervaren en hoe geluid onze omgeving beïnvloedt. We gaan kijken naar geluidsniveaus en de impact van akoestiek op onze gezondheid en productiviteit onderzoeken.

Wat is te hard geluid?

Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel (dB). Om rekening te houden met hoe het oor verschillende frequenties waarneemt, gebruiken we een A-filter bij het meten van geluid, wat wordt aangeduid als dB(A). Als je 8 uur lang wordt blootgesteld aan 80 dB(A), dan zal het geluidsniveau na 4 uur stijgen naar 83 dB(A), maar alleen als het geluidsniveau gedurende de andere 4 uur veel lager is. Als je een idee wilt krijgen van hoe luid 80 dB(A) is, kun je deze vuistregel gebruiken: als je iemand op 1 meter afstand niet meer kunt verstaan, is de kans groot dat het geluidsniveau boven de 80 dB(A) ligt.

 

Decibel (dB) Blootstelling tot gehoorschade
80 dB 8 uur
90-95 dB 1 uur
100-105 dB 5 minuut
115 dB 1 minuut
135 dB 1 seconde

Effecten van gehoorschade

Geluid ontstaat door snelle veranderingen in luchtdruk. Als deze veranderingen extreem zijn, kunnen de trilhaartjes in ons binnenoor beschadigd raken, wat gehoorschade veroorzaakt. Soms merk je dit bijvoorbeeld als een piep in je oren na een avondje uit, wat een teken van beginnende schade kan zijn. Dit kan zich ontwikkelen tot blijvende problemen zoals tinnitus (een constante piep of ruis in je oren) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Andere vormen van gehoorschade zijn bijvoorbeeld distortie (vervormd horen) en diplacusis (verschillende geluiden horen met beide oren). Helaas is gehoorschade onomkeerbaar, omdat beschadigde trilhaartjes niet herstellen. Vaak zijn mensen in je omgeving de eersten die opmerken dat er iets mis is bij geleidelijk optredende gehoorschade.

Je kunt gehoorschade herkennen aan de volgende signalen:

  • Je praat vaak luider dan normaal.
  • Je draait het volume van de tv en radio hoger dan voorheen.
  • Je kan geen hoge tonen of zachte geluiden meer horen.
  • Je ervaart moeite tijdens telefoongesprekken.
  • Je hebt moeite om gesprekken te volgen in een lawaaierige omgeving.
  • Je hoort af en toe fluit-, piep- of bromgeluiden.

Hoe kan je gehoorschade tegenhouden?

Na je dertigste verjaardag begint je gehoor geleidelijk achteruit te gaan. Het is belangrijk om te weten dat gehoorverlies niet alleen bij oudere mensen voorkomt, maar ook op jongere leeftijd kan optreden. Het is daarom essentieel om preventieve maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Vermijd daarom langdurige blootstelling aan harde geluiden door bijvoorbeeld oordopjes te dragen in lawaaiige omgevingen. Als je tv kijkt of naar muziek luistert via koptelefoons of oordopjes, regel dan het volume en neem regelmatig pauzes zodat je oren kunnen herstellen. Wees je er ook van bewust dat bepaalde medicijnen gehoorschade kunnen veroorzaken vanwege mogelijke bijwerkingen. Raadpleeg daarom altijd een arts over de bijwerkingen van medicijnen. Ten slotte is het belangrijk om je gehoor regelmatig te laten controleren om eventuele veranderingen of schade vroegtijdig te kunnen opsporen.

Hoe kan akoestiek helpen?

Akoestische materialen absorberen geluid en verminderen echo’s, waardoor ruimtes stiller worden. In kamers met goede geluidsabsorptie is het eenvoudiger om met elkaar te praten zonder te hoeven schreeuwen. Door de ruimte slim in te richten kan geluid beter worden gecontroleerd. Een rustige omgeving, door goede akoestiek, maakt het gemakkelijker om te concentreren en te ontspannen zonder last te hebben van lawaai. Dit resulteert in minder behoefte om naar harde geluiden te luisteren om andere geluiden te overstemmen, wat helpt bij het behouden van een gezond gehoor. Hierdoor voel je je minder gestrest en meer energiek.

Werking van akoestiek

Akoestiek gaat over hoe geluid in een ruimte klinkt: is het daar stil en rustig, of juist luid en hol? De structuur en materialen van een ruimte bepalen dit. Heb je weleens gemerkt dat je helemaal uitgeput was na een avond waar je anderen moeilijk kon verstaan en het lawaaiig was? Dan was je waarschijnlijk in een ruimte met harde materialen zoals harde tegelvloeren, tegelwanden en glas. Die materialen kaatsen geluid terug en maken het erger. Wat als goede akoestiek wordt gezien, verschilt per plek en situatie. Op kantoor wil je meestal stilte, maar in een restaurant mag het best wat gezellig rumoerig zijn, zolang het niet te overheersend is.

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, kunnen verschillende maatregelen worden genomen, zoals het toevoegen van geluidsabsorberende materialen zoals tapijt, gordijnen of akoestische panelen, het installeren van geluidsdempende systemen, of het opnieuw inrichten van de ruimte om de geluidsreflectie te verminderen. Door deze aanpassingen kan de algehele geluidskwaliteit worden verbeterd en een comfortabelere omgeving worden gecreëerd voor degenen die zich erin bevinden.

Akoestiek bij Bight AW

Met de juiste geluidsoplossingen kun je je ruimte zelf verbeteren. Zo kan een lawaaierig kantoor veranderen in een rustige werkplek. Geluidsproducten hoeven niet storend te zijn. Er zijn bijvoorbeeld geluidsdempende lampen of panelen die er bijna uitzien als kunstwerken. Bij Bright aw richten we op verbetering van spraakverstaanbaarheid en vernieuwing van woon- en bedrijfsruimten. Hiervoor hebben we verschillende akoestische producten die daarbij ingezet kunnen worden. Bij Bright aw kunnen we akoestische problemen oplossen maar ook voorkomen.

Back To Top